Коронавирус: 04/07/2020

В связи с пандемией всем посетителям церкви нужно выполнять гигиенические требования и соблюдать безопасную дистанцию. Для выполнения этих требований ограничено количество людей молящихся на богослужениях.

Православный календарь

Среда 12 августа 2020 / 30 июля 2020

Седмица 10-я по Пятидесятнице. Глас осмый.
Пост. Монастырский устав: cухоядение (хлеб, овощи, фрукты)

Апп. от 70-ти Силы, Силуана, Крискента, Епенета и Андроника (I).
Мч. Иоанна Воина (IV).
Прп. Анатолия младшего, Оптинского (1922).
Сщмч. Иоанна диакона (1918).
Обретение мощей прп. Германа Соловецкого (1484).
Мчч. Полихрония, еп. Вавилонского, Пармения, Елимы и Хрисотеля пресвитеров, Луки и Муко диаконов, Авдона и Сенниса, князей Персидских, и мчч. Олимпия и Максима (ок. 251).
Сщмч. Валентина (Уалентина) епископа Интерамны и трех учеников его мчч. Прокула, Ефива и Аполлония и прав. Авундия (ок. 273).
Собор Самарских святых.
Оконской иконы Божией Матери.
Прав. Ангелины, деспотиссы Сербской (Серб.).
Св. Стефана (Владислава) Сербского (1243) (Серб.).
Князя Цотне Дадиани, исп. Мингльского (XIII) (Груз.).

Чтения дня

1 Коринфянам 16:4-12
Матфея 21:28-32
Святые апостолы от 70: Сила, Силуан, Крискент
 - полное воздержание от пищи
 - cухоядение (хлеб, овощи, фрукты)
 - горячая пища без масла
 - пища с растительным маслом
 - разрешается рыба
 - разрешается рыбная икра
 - исключается мясо
 - cплошные седмицы
    - пост
    - праздник

Среда, 12 августа

Тропари/кондаки

Апп. от 70-ти Силы, Силуана, Крискента, Епенета и Андроника. Тропарь, глас 3.
Лик пяточи́сленный апо́стол Христо́вых пе́сньми восхва́лим,/ Си́лу, Силуа́на, Криске́нта, Андрони́ка со Епене́том,/ си́и бо и́дольскую лесть обличи́ша/ и, неве́рныя в ве́ру улови́вше,/ мо́лят непреста́нно о всех, па́мять их велича́ющих.

Ин тропарь, глас тойже.
Апо́столи святи́и,/ моли́те Ми́лостиваго Бо́га,/ да прегреше́ний оставле́ние/ пода́ст душа́м на́шим.

Кондак, глас 4.
Ло́зие яви́стеся Христо́ва виногра́да,/ гро́здие принося́ще, му́дрии, в доброде́телех,/ вино́ нам спасе́ния источа́юще,/ е́же прие́млюще, весе́лия исполня́емся,/ пра́зднующе всечестну́ю ва́шу па́мять,/ в ню́же моли́теся о оставле́нии грехо́в на́ших,/ Госпо́дни апо́столи.

Мч. Иоанна Воина. Тропарь, глас 4.
Всеблага́го Бо́га и Царя́/ благове́рный раб и во́ин яви́лся еси́, Иоа́нне чудоде́телю,/ пострада́в бо ра́ди ве́ры му́жески,/ блаже́нно же сконча́в тече́ние,/ зри́ши Всетворца́ Го́спода в Небесе́х светле́йше./ От Него́же прие́м дарова́ние чуде́с,/ стра́ждущим челове́ком во вся́ких напа́стех помога́еши,/ укрепля́еши во́ины в ра́тех,/ от враго́в плене́ния, ран же и внеза́пных смерте́й и от бед лю́тых изыма́еши./ Те́мже моли́ Влады́ку Христа́, приснопа́мятне,/ да во вся́ком обстоя́нии сотвори́т нам ми́лость/ и не введе́т нас во искуше́ния,/ но спасе́т ду́ши на́ша, я́ко Человеколю́бец.

Ин тропарь, глас 8.
Блаже́нство ева́нгельское возлюби́в, Богому́дре Иоа́нне,/ чистоту́ се́рдца де́вством почти́л еси́./ Те́мже суету́ ми́ра сего́ пренебре́г,/ устреми́лся еси́ зре́ти Бо́га,/ И́же тя просла́ви чудесы́ во врачева́нии разли́чне стра́ждущих./ Сего́ ра́ди мо́лим тя:/ проси́ нам у Христа́ Го́спода вся́ких скорбе́й избавле́ния/ и получе́ния Ца́рства Небе́снаго.

Ин кондак, глас 3.
Вели́кая ско́рбным лю́дем ра́дость в бе́дах обрета́ешися, чудотво́рче Иоа́нне,/ вся́кия бо стра́сти моля́щим тя врачу́еши,/ исполня́я их проше́ния./ Те́мже и ны́не моли́ Го́спода,/ да спасе́т ны в ми́лости Свое́й.

Кондак, глас 6.
Благочести́ваго во́ина Христо́ва,/ победи́вшаго враги́ душе́вныя и теле́сныя богому́дренно,/ Иоа́нна му́ченика достодо́лжно пе́сньми восхва́лим,/ чудоде́йствуя бо, подае́т оби́льная исцеле́ния стра́ждущим лю́дем/ и мо́лится Го́споду Бо́гу/ от вся́ких бед спасти́ правове́рныя.

Тропарь прп. Герману, глас 8.
Жела́нием духо́вным от ю́ности распаля́емь, преподо́бне Ге́рмане,/ Христу́ те́сным жития́ путе́м после́довал еси́/ и, в морски́й пусты́нный о́стров, а́ки в ти́хое приста́нище, всели́вся,/ в нем мно́га ле́та по́стнически пожи́л еси́,/ иде́же блаже́нным отце́м Зоси́ме и Савва́тию сожи́тель был еси́,/ с ни́миже моли́ Христа́ Бо́га о нас,/ любо́вию чту́щих святу́ю па́мять твою́.

Ин тропарь, древний, глас тойже.
Украси́вся, прему́дре, по́стническим житие́м,/ спо́стник был еси́ и сожи́тель в морсте́м ото́це/ преподо́бным отце́м Зоси́ме и Савва́тию,/ сподвиза́вся в моли́твах, и труде́х, и в поще́ниих,/ преподо́бне о́тче Ге́рмане,/ но, я́ко име́я дерзнове́ние к Бо́гу,/ моли́ изба́вити нас от враг и спасти́ ду́ши на́ша.

Кондак, глас 4.
Вы́шних жела́я,/ вся до́лу влеку́щая возненави́дел еси́/ и, оте́чество свое́ оста́вль,/ в помо́рие пусты́нное отше́л еси́,/ та́же в морски́й о́стров удали́вся,/ в нем мно́га ле́та Го́сподеви порабо́тал еси́./ Те́мже, па́мять твою́ пра́зднующе,/ любо́вию вопие́м ти:/ ра́дуйся, Ге́рмане Богому́дре, о́тче наш.

Прав. Ангелины, деспотиссы Сербской. Тропарь, глас 8.
В тебе́, ма́ти, изве́стно спасе́ся, е́же по о́бразу,/ прии́мши бо крест, после́довала еси́ Христу́/ и, де́ющи, учи́ла еси́ презира́ти у́бо плоть, прехо́дит бо,/ прилежа́ти же о души́, ве́щи безсме́ртней./ Те́мже и со Áнгелы сра́дуется, преподо́бная Ангели́но, дух твой.

Кондак, глас 8.
Вы́шняго живота́ жела́ющи сподо́битися,/ ни́жнюю пи́щу тща́тельно оста́вила еси́,/ и бога́тство твое́ расточи́ла еси́ ни́щим,/ и Небе́сное бога́тство прия́ла еси́,/ и по сме́рти нас освяща́еши,/ и чудеса́ твоя́, всехва́льная Ангели́но, источа́еши./ Те́мже твое́ успе́ние свято́е почита́ем, взыва́юще:/ ра́дуйся, ма́ти прехва́льная.

Пасхалия
9 февраля - Неделя о мытаре и фарисее
23 февраля - Неделя мясопустная
1 марта - Прощеное воскресенье
12 апреля - Вербное Воскресенье
19 апреля - ПАСХА
13 мая - Преполовение
28 мая - Вознесение Господне
7 июня - Пятидесятница
14 июня - Всех святых
Двунадесятые непереходящие праздники
7 января - Рождество Христово
19 января - Богоявление Господне (Крещение)
15 февраля - Сретение Господне
7 апреля - Благовещение Пресвятой Богородицы
19 августа - Преображение Господне
28 августа - Успение Пресвятой Богородицы
21 сентября - Рождество Пресвятой Богородицы
27 сентября - Воздвижение Животворящего Креста Господня
4 декабря - Введение во храм Пресвятой Богородицы
Двунадесятые переходящие праздники
12 апреля - Вербное Воскресенье
28 мая - Вознесение Господне
7 июня - Пятидесятница
Великие праздники
14 января - Обрезание Господне
7 июля - Рождество Иоанна Предтечи
12 июля - Святых Первоверховных апостолов Петра и Павла
11 сентября - Усекновение главы Иоанна Предтечи
14 октября - Покров Пресвятой Богородицы
Церковные многодневные посты
2 марта - 18 апреля - Великий пост
15 июня - 11 июля - Петров пост
14 августа - 28 августа - Успенский пост
28 ноября - 6 января - Рождественский пост
Церковные однодневные посты
- Среда и пятница, за исключением сплошных седмиц и Святок
18 января - Крещенский сочельник (Навечерие Богоявления)
11 сентября - Усекновение главы Иоанна Предтечи
27 сентября - Воздвижение Креста Господня
Дни особого поминовения усопших
22 февраля - Суббота мясопустная
14 марта - Суббота 2-я Великого поста
21 марта - Суббота 3-я Великого поста
28 марта - Суббота 4-я Великого поста
28 апреля - Радоница
6 июня - Суббота Троицкая
7 ноября - Суббота Димитриевская
Сплошные седмицы
7 января - 17 января - Святки
9 февраля - 15 февраля - Мытаря и фарисея
23 февраля - 29 февраля - Сырная (масленица)
19 апреля - 25 апреля - Пасхальная (Светлая)
7 июня - 13 июня - Троицкая
Знаки Типикона
- бдение на великие праздники; наиболее праздничная служба, где все изменяемые песнопения посвящены Празднику.
- "бдение" такому святому совершается Всенощное бдение. Его устав близок к полиелейной службе, отличия заключаются в том, что появляется малая вечерня, великая вечерня и утреня объединяются (отсюда бдение), бывает освящение хлебов и елеопомазание в конце утрени.
- "крест", "полиелей", "с полиелеем"; полиелейная служба, т.е. такая служба, на которой на утрени исполняется полиелей (торжественное пением псалмов 134 и 135 с припевами); кроме того, на такой службе бывает чтение Евангелия, прокимен, степенные антифоны, канон на 8, поются хвалитны и Великое славословие, а на вечерни появляется "Блажен муж" (первая Слава 1-й кафисмы), бывает Вход, читаются паремии, а также все стихиры поются святому, может служиться лития.
- "славословный", "со славословием"; такому святому полагается петь Великое славословие в конце утрени (в службах рангом ниже оно читается), кроме того, на службе поются уже некоторые воскресные богородичны, седальны по кафисмам – святому, на каноне бывает катавасия, а в конце утрени поются стихиры на хвалитех, Великое славословие, и все окончание утрени бывает по праздничному.
- "шестерик", "на шесть"; святому положены все шесть стихир на "Господи воззвах", бывает Слава на вечерней и утреней стиховне, тропарь, утренний канон святого на шесть.
- "без знака"; самая рядовая повседневная служба святому, которому положено только три стихиры на "Господи воззвах" и канон на утрени на 4 тропаря. Тропаря святого может не быть.