Православный календарь

Четверг 21 сентября 2017 / 8 сентября 2017

Седмица 16-я по Пятидесятнице. Глас шестый.

Рождество Пресвятой Богородицы.
Новомч. Александра (Якобсона) (1930).
Сщмч. Димитрия диакона (1937).
Св. Иоанна (Маисурадзе) (1957) и св. Георгия-Иоанна (Мхеидзе) (1960) исп. грузинских. (Груз.).
Иконы Софии, Премудрости Божией (Киевской).
Чтимые иконы Рождества Пресвятой Богородицы: Сямская (1524), Глинская (XVI), Лукиановская (XVI), Исааковская (1659), Холмской, Курской Знамение (1295), Почаевской (1559), Леснинской и Домницкой (1696) икон Божией Матери.
Прп. Серапиона, монаха Спасо-Елеазаровского м-ря.
Прп. Лукиана, игумена Александровского.
Прп. Арсения, игумена Коневецкого.
Короля Ины Уэссекского и королевы Этельбурги (VIII) (Кельт. и Брит. ).
Новомч. Афанасия Солунского (Греч.).
Свт. Софрония, еп. Иверского (Греч.).
Мчч. Руфа и Руфиана (Греч.).
Мчч. Севера и Артемидора (Греч.).
Св. Кинемарка ученика св. Дифрига.
Перенесение мощей св. Гримальда игумена Винчестерского.

Евангельские чтения

Луки 1:39-49, 56 (на утрене)
Филиппийцам 2:5-11
Луки 10:38-42; 11:27-28
Рождество Пресвятой Богородицы
 - полное воздержание от пищи
 - cухоядение (хлеб, овощи, фрукты)
 - горячая пища без масла
 - пища с растительным маслом
 - разрешается рыба
 - разрешается рыбная икра
 - исключается мясо
 - cплошные седмицы
    - пост
    - праздник

Четверг, 21 сентября

Тропари/кондаки

Рождество Пресвятой Богородицы. Тропарь, глас 4.
Рождество́ Твое́, Богоро́дице Де́во, / ра́дость возвести́ всей вселе́нней: / из Тебе́ бо возсия́ Со́лнце Пра́вды, Христо́с Бог наш, / и разруши́в кля́тву, даде́ благослове́ние, / и упраздни́в смерть, дарова́ нам живо́т ве́чный.

Кондак, глас 4.
Иоаки́м и А́нна поноше́ния безча́дства,/ и Ада́м и Е́ва от тли сме́ртныя свободи́стася, Пречи́стая,/ во святе́м рождестве́ Твое́м./ То пра́зднуют и лю́дие Твои́,/ вины́ прегреше́ний изба́вльшеся,/ внегда́ зва́ти Ти:/ непло́ды ражда́ет Богоро́дицу и Пита́тельницу Жи́зни на́шея.

Иконы Софии, Премудрости Божией. Тропарь, глас 1.
Преве́чная Прему́дросте, Христе́ Бо́же наш!/ Боже́ственным смотре́нием Свои́м преклони́вый Небеса́,/ благоволи́л еси́ всели́тися во утро́бу Чи́стыя Отрокови́цы,/ средосте́ние вражды́ разру́шив,/ освяти́л еси́ естество́ на́ше/ и Ца́рствие Твое́ нам отве́рзл еси́;/ сего́ ра́ди Тебе́, Творца́ на́шего и Изба́вителя,/ и ро́ждшую Тя,/ спасе́ния на́шего та́йне послужи́вшую Де́ву Чи́стую, правосла́вно велича́ем.

Ин тропарь, глас 4.
Ве́лия и неизрече́нная Прему́дрости Бо́жии си́ла/ смотре́ния плотска́го та́инства!/ Софи́е Преимени́тая,/ де́вственных душе́ и неизглаго́ланнаго де́вства чистото́,/ смире́нныя му́дрости и́стино,/ поко́ище Свята́го Ду́ха,/ пречестны́й хра́ме непостижи́мыя сла́вы Его́,/ огнезра́чный престо́ле Христа́ Бо́га на́шего,/ в Тя бо всели́ся неизрече́нно Сло́во Бо́жие, и плоть бысть,/ Неви́димый яви́ся,/ и неприкоснове́нный из Тебе́ изы́де,/ и с челове́ки поживе́, врага́ иско́ннаго уловля́я/ и челове́ки от кля́твы дре́вния свобожда́я,/ возводя́ па́ки, отню́дуже испадо́хом./ Мо́лимтися, Влады́чице,/ отягче́нныя ны во гресе́х лю́тых поми́ловати/ и спасти́ ду́ши на́ша,/ и, я́ко человеколюби́вая и милосе́рдая Цари́ца,/ Ма́ти Прему́дрости Бо́жия Сло́ва,/ при́зри на ны, гре́шныя лю́ди Твоя́,/ и умилосе́рдися, заступи́ от напа́стей и скорбе́й лю́тых/ и гра́ды на́ша невреди́мы сохрани́,/ иде́же ны́не и́мя Твое́ пресвято́е боголе́пно сла́вится.

Ин кондак Софии, глас 8.
Притеце́м, лю́дие, к чу́дному о́бразу Прему́дрости Бо́жии, Цари́цы и Богоро́дицы:/ Царя́ Небе́снаго Ма́ти, Христа́ Бо́га на́шего,/ услы́ши нас, гре́шных и недосто́йных раб Твои́х, / в час сей припа́дающих и моля́щихся с воздыха́нием и слеза́ми,/ уми́льно глаго́лющих и приле́жно вопию́щих: / от бед изба́ви нас, Влады́чице, / и заступи́, и не пре́зри воздыха́ния на́шего и слез, / и изми́ нас от вся́кия ско́рби и напа́сти, я́ко мо́жеши, хотя́щи, / ра́зве Тебе́ Предста́тельницы ины́я и хода́тая те́пла не и́мамы к Сы́ну Твоему́ и Бо́гу на́шему, / да спасе́т Тебе́ ра́ди ду́ши на́ша.

Кондак, глас 4.
Притеце́м, правосла́внии лю́дие,/ к прему́дрости Бо́жии/ и ви́дим чудотво́рную ико́ну Пречи́стыя Богома́тере,/ Ю́же имену́ем по явле́нию Софи́ю, Прему́дрость Бо́жию,/ зане́ храм бысть одушевле́н Единоро́днаго Сы́на и Сло́ва Бо́жия./ Сия́ у́бо светолу́чно сия́ет в пречестне́м хра́ме Свое́м/ и сердца́ на́ша весели́т, приходя́щих с ве́рою/ и взира́ющих со стра́хом и благогове́нием на пречи́стую сию́ ико́ну,/ помышля́юще в сердца́х на́ших,/ я́ко вои́стинну Прему́дрости Бо́жия есть селе́ние/ и та́инства Его́ смотре́ние,/ на упова́ние бо ве́рным/ воображе́ние огнезра́чное Ея́ зрим/ и покланя́емся, я́ко и́стинному и пренепоро́чному Ея́ де́вству/ в рождестве́ и по рождестве́ па́ки;/ от Нея́же изы́де Огнь Боже́ственный,/ попаля́я тле́нныя стра́сти/ и просвеща́я ду́ши на́ша и чи́сты сотворя́я,/ И́мже и ве́ки сотвори́ Оте́ц,/ Той же и Му́дрость, Сло́во и Си́ла нарече́тся,/ сия́ние сла́вы и О́браз О́тчи Ипоста́си./ И па́ки у́бо мо́лим/ и, припа́дающе, лобыза́ем пречестну́ю ико́ну Прему́дрости Бо́жия Ма́тере/ и велегла́сно вопие́м:/ о Милосе́рдая Влады́чице,/ спаси́ рабы́ Своя́ от наси́лия диа́воля,/ от нахожде́ния иноплеме́нных и междоусо́бныя бра́ни,/ я́ко Ты еси́ всех благи́х Пода́тельница и Покрови́тельница/ притека́ющим к Тебе́ с ве́рою и прося́щим ве́лия ми́лости.

Иконы Богородицы "Знамение". Тропарь, глас 4.
Я́ко необори́мую сте́ну и исто́чник чуде́с/ стяжа́вше Тя раби́ Твои́,/ Богоро́дице пречи́стая,/ сопроти́вных ополче́ния низлага́ем./ Те́мже мо́лим Тя:/ мир гра́ду Твоему́ да́руй/ и ду́шам на́шим ве́лию ми́лость.

Почаевской иконы Богородицы. Тропарь, глас 5.
Пред свято́ю Твое́ю ико́ною, Влады́чице, / моля́щиися исцеле́ний сподобля́ются, / ве́ры и́стинныя позна́ние прие́млют / и ага́рянская наше́ствия отража́ют. / Те́мже и нам, к Тебе́ припа́дающим, / грехо́в оставле́ние испроси́, / по́мыслы благоче́стия сердца́ на́ша просве́ти, / и к Сы́ну Твоему́ моли́тву вознеси́ / о спасе́нии душ на́ших.

Кондак, глас 1.
Исто́чник исцеле́ний и ве́ры Правосла́вныя утвержде́ние/ Поча́евская Твоя́ ико́на, Богоро́дице, яви́ся,/ те́мже и нас, к ней притека́ющих,/от бед и искуше́ний свободи́,/ ла́вру Твою́ невреди́му сохрани́,/ Правосла́вие во о́крест стоя́щих страна́х утверди́/ и грехи́ разреши́ моли́твенник Твои́х:/ ели́ка бо хо́щеши, мо́жеши.

Пасхалия
5 февраля - Неделя о мытаре и фарисее
19 февраля - Неделя мясопустная
26 февраля - Прощеное воскресенье
9 апреля - Вербное Воскресенье
16 апреля - ПАСХА
10 мая - Преполовение
25 мая - Вознесение Господне
4 июня - Пятидесятница
11 июня - Всех святых
Двунадесятые непереходящие праздники
7 января - Рождество Христово
19 января - Богоявление Господне (Крещение)
15 февраля - Сретение Господне
7 апреля - Благовещение Пресвятой Богородицы
19 августа - Преображение Господне
28 августа - Успение Пресвятой Богородицы
21 сентября - Рождество Пресвятой Богородицы
27 сентября - Воздвижение Животворящего Креста Господня
4 декабря - Введение во храм Пресвятой Богородицы
Двунадесятые переходящие праздники
9 апреля - Вербное Воскресенье
25 мая - Вознесение Господне
4 июня - Пятидесятница
Великие праздники
14 января - Обрезание Господне
7 июля - Рождество Иоанна Предтечи
12 июля - Святых Первоверховных апостолов Петра и Павла
11 сентября - Усекновение главы Иоанна Предтечи
14 октября - Покров Пресвятой Богородицы
Церковные многодневные посты
27 февраля - 15 апреля - Великий пост
12 июня - 11 июля - Петров пост
14 августа - 28 августа - Успенский пост
28 ноября - 6 января - Рождественский пост
Церковные однодневные посты
- Среда и пятница, за исключением сплошных седмиц и Святок
18 января - Крещенский сочельник (Навечерие Богоявления)
11 сентября - Усекновение главы Иоанна Предтечи
27 сентября - Воздвижение Креста Господня
Дни особого поминовения усопших
18 февраля - Суббота мясопустная
11 марта - Суббота 2-я Великого поста
18 марта - Суббота 3-я Великого поста
25 марта - Суббота 4-я Великого поста
25 апреля - Радоница
3 июня - Суббота Троицкая
28 октября - Суббота Димитриевская
Сплошные седмицы
7 января - 17 января - Святки
5 февраля - 11 февраля - Мытаря и фарисея
19 февраля - 25 февраля - Сырная (масленица)
16 апреля - 22 апреля - Пасхальная (Светлая)
4 июня - 10 июня - Троицкая
Знаки Типикона
- бдение на великие праздники; наиболее праздничная служба, где все изменяемые песнопения посвящены Празднику.
- "бдение" такому святому совершается Всенощное бдение. Его устав близок к полиелейной службе, отличия заключаются в том, что появляется малая вечерня, великая вечерня и утреня объединяются (отсюда бдение), бывает освящение хлебов и елеопомазание в конце утрени.
- "крест", "полиелей", "с полиелеем"; полиелейная служба, т.е. такая служба, на которой на утрени исполняется полиелей (торжественное пением псалмов 134 и 135 с припевами); кроме того, на такой службе бывает чтение Евангелия, прокимен, степенные антифоны, канон на 8, поются хвалитны и Великое славословие, а на вечерни появляется "Блажен муж" (первая Слава 1-й кафисмы), бывает Вход, читаются паремии, а также все стихиры поются святому, может служиться лития.
- "славословный", "со славословием"; такому святому полагается петь Великое славословие в конце утрени (в службах рангом ниже оно читается), кроме того, на службе поются уже некоторые воскресные богородичны, седальны по кафисмам – святому, на каноне бывает катавасия, а в конце утрени поются стихиры на хвалитех, Великое славословие, и все окончание утрени бывает по праздничному.
- "шестерик", "на шесть"; святому положены все шесть стихир на "Господи воззвах", бывает Слава на вечерней и утреней стиховне, тропарь, утренний канон святого на шесть.
- "без знака"; самая рядовая повседневная служба святому, которому положено только три стихиры на "Господи воззвах" и канон на утрени на 4 тропаря. Тропаря святого может не быть.